Veteranenmail

 

Bekijk in je browser

 

Beste lezer,

Veteranendag 2019 zit er alweer op! In deze VeteranenMail genieten we nog even na, bekijken we de mooiste foto's en video's en delen we enkele verhalen uit de media over Veteranendag.

De volgende Nederlandse Veteranendag is op 27 juni 2020. Zet het alvast in je agenda en nodig je vrienden uit! Wij blijven tot aan Veteranendag 2020 mooie verhalen maken over Nederlandse veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Zodat de erkenning en waardering, die ze allemaal verdienen, hen toekomt. Deze verhalen kan je volgen op Facebook, Instagram, Twitter en via de website.

Met een hartelijke groet,

Nationaal Comité Veteranendag

P.S. Heb je de VeteranenMail doorgestuurd gekregen? Meld je hier aan. Wil je de VeteranenMail niet langer ontvangen, klik dan hier.


 

15e Nederlandse Veteranendag trekt 75.000 bezoekers

 

 

Nieuws - De Nederlandse Veteranendag werd op 29 juni geopend in de Ridderzaal. In het bijzijn van Z.M. Koning Willem-Alexander, vicepremier de Jonge en minister Bijleveld stonden bijzondere verhalen van veteranen centraal. Waaronder het verhaal van de 94-jarige veteraan Henk Groenewegen. Hij droeg een emotioneel gedicht voor die hij schreef tijdens zijn uitzending aan zijn inmiddels overleden vrouw Jopie: "Geen thuisfront is een steun als jij. Niet ene brief maakt mij zo blij, als die van jou. Jij bent mijn Holland op zijn best, jij bent er één die ook op ‘t lest, mij trouw blijft schrijven”.

Vicepremier de Jonge noemde een aantal veteranen in het bijzonder, waaronder Witte Anjer Prijs winnares Maaike Hoogewoning: "Maaike is als operatiekamer-assistent vier keer op missie geweest. Ze stond onder andere in operatiekamers in Kandahar, Afghanistan. Op hun operatietafels zien Maaike en haar collega’s regelmatig de nachtmerrie van elke militair voorbij trekken.”

Speciale aandacht was er dit jaar voor de vrouwelijke veteranen. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de eerste vrouwen zich aansloten bij de Nederlandse Krijgsmacht. Een van de oudste vrouwelijke veteranen, Mimi Verkaik, werd uitgelicht in de Ridderzaal.

Medaille-uitreiking
Op het Binnenhof vond de medaille-uitreiking plaats. Ongeveer 80 veteranen die net terug zijn van missie ontvingen een medaille. Voorafgaand aan de uitreiking hebben de vicepremier, de minister en staatssecretaris van Defensie, de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en de Commandant der Strijdkrachten vijf bijzondere onderscheidingen uitgereikt aan oudere en jongere veteranen. Minister Bijleveld: "Jonge en oude veteranen delen de keuze die ze vaak op jonge leeftijd hebben gemaakt: ik ga mij inzetten voor vrede en veiligheid. Ik word militair. Onze vrijheid rust op hun schouders. Voor hen draag ik, en dragen wij hier allemaal, de witte anjer.”

Ook kregen zes militaire tolken de speciale Tolkenpenning uit handen van de minister van Defensie en bedankte zij de partner van veteraan en winnares van de Witte Anjer Prijs 2019 Maaike Hoogewoning, Ray Kruithof Kremer, als representant van het thuisfront. Na de uitreiking kregen de dertienjarige Jeremy en Jayden, winnaars van de kookwedstrijd Veteranendag, de kans om met hun hele klas uit Lelystad het receptenboekje van de wedstrijd aan te bieden aan Z.M. de Koning. Daarna ging het Nationale Defilé van start met bijna 4000 veteranen, afgenomen door Z.M. de Koning.

 


 

Terugblik op de Nederlandse Veteranendag 2019

 

 

→ Als startschot van de Nederlandse Veteranendag landden parachutisten vrijdag in de Hofvijver in Den Haag. Hoe dat eruit ziet door hun ogen? Dat kan je hier zien.

→ Onze fotografen maakten geweldige foto's, in de Ridderzaal, op het Binnenhof, van het defilé en op het Malieveld. Bekijk de foto's hier!

→ Veteraan Antoinette vertelde een indrukwekkend verhaal in de Ridderzaal, waarbij velen het niet droog hielden. Bekijk hier waarom.

→ De NOS deed rechtstreeks verslag van het defilé op TV. Dat kan je hier terugkijken 📺.

 


 

'Als ik opnieuw gevraagd word, dan ga ik weer'

 

 

Telegraaf - Het weer tijdens Veteranendag is slechts een kleine beproeving vergeleken met wat ze op missie hebben meegemaakt, zeggen de veteranen zelf. Neem militair arts Antoinette van der Ven. In de Ridderzaal staat ze tranen te storten, niet om haarzelf, maar vanwege de herinnering aan het gekrijs van een 2-jarige Pakistaanse jongen die met ernstige brandwonden het veldhospitaal werd binnengebracht. „Die kreet was alles wat we op dat moment hoorden.”

Het was in 2005. Ze had er met haar medische eenheid net een missie in Afghanistan opzitten. Als commandant had ze haar mensen moeten vertellen dat ze in plaats van naar huis nog vijf weken naar Pakistan zouden gaan om hulp te verlenen na de aardbeving. Van der Ven, die ook meermaals naar Irak werd uitgezonden, heeft inmiddels zelf kinderen. Een nieuwe missie zou thuis een enorme logistieke uitdaging zijn. „Maar als ik opnieuw gevraagd word, dan gá ik weer, want sommige dingen zijn groter dan ik. Ik sta niet in de frontlinie, maar als potentiële patiënten een beroep op mij doen, dan luister ik.”

Mooi, vindt koning Willem-Alexander, in de Ridderzaal en bij de ceremonie op het Binnenhof aanwezig om veteranen zijn eer te bewijzen. Veteranen zijn niet alleen de filmhelden of Jan Soldaat aan het front, zegt hij. De mensen die hen ondersteunen, kunnen het net zo zwaar voor hun kiezen krijgen, zegt de vorst in een persoonlijk gesprek met de veteranen.

 

 


 

'Nederlandse veteranen verdienen meer waardering'

 

 

Algemeen Dagblad - Dit jaar is Jackson Rodrigues da Cruz hét gezicht van de Nederlandse Veteranendag en mag hij in de Ridderzaal vertellen over het project Veteraan in de Klas. Onder meer aan koning Willem-Alexander.

Vrienden en (ex-)collega's sturen selfies met hem op, want de foto van de 40-jarige Rodrigues da Cruz prijkt in honderden bushokjes door Nederland. Een 'ver van je bed-show' noemt hij de eervolle uitverkiezing voor de campagne. Hoogtepunt wordt zijn ontmoeting met koning Willem-Alexander. ,,Ik begin er nu toch wel zenuwachtig van te worden. Het is toch de koning'', zegt de veteraan. Om zich voor te bereiden, vroeg hij advies aan zijn oude commandant Marco Kroon. ,,Hij adviseerde mij gewoon mezelf te zijn. 'Je bent niet voor niks uitgekozen', zei Kroon. Dat gaf wel vertrouwen.''

,,De missies hebben mij wijzer gemaakt en ik heb nu een voorbeeldfunctie. Wel vind ik dat er niet genoeg waardering is in Nederland voor de veteranen. Dat komt omdat mensen niet weten wat we hebben gedaan na 1945.''

 

 


 

'Extra aandacht voor vrouwen bij 15e Veteranendag'

 

 

NOS - De 110.000 veteranen die Nederland telt bedanken voor hun inzet. Dat is waar het bij de vijftiende Veteranendag in Den Haag om gaat. In de binnenstad komen zo'n 4000 (oud-)militairen bij elkaar voor een kleurrijk defilé, dat wordt afgenomen door koning Willem-Alexander.

Veteranen zijn mannen en vrouwen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu. Een deel van hen, zo'n 30.000, is nog steeds in dienst. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de eerste vrouwen aan de slag gingen bij de krijgsmacht. Daarom krijgen ze een meer zichtbare plek tijdens de viering.

Een van die vrouwen is de 95-jarige Indië-veteraan Mimi Verkaik. Ze is uitgenodigd om bij de ceremonie in de Ridderzaal te zijn, waar koning Willem-Alexander ook bij is. Verkaik woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Haar dorp werd in 1944 al bevrijd, terwijl het noorden van Nederland nog te kampen had met de Hongerwinter. "Je hoorde vreselijke verhalen", zegt Verkaik. Een ding wist ze zeker: ze wilde helpen.

 

 


 

Draag jij al de digitale witte anjer?

 

 

Witte Anjer - In samenwerking met Facebook Nederland probeert het Nationaal Comité Veteranendag zoveel mogelijk mensen te stimuleren om ook online erkenning en waardering voor veteranen te tonen. Heb jij je profielfoto al veranderd en het speciaal gemaakte kader van Veteranendag toegevoegd?

 


  

Veteranendag website

 

Veteranendag Facebookpagina

 

Veteranendag Twitter

 

Veteranendag Youtube

 

Instagram

 


 

 

Nationaal Comité Veteranendag