Boottocht 2022

3 juni 2022                                                                                                        (Een verslag van Willem Vermeer)

De bootreis van Amersfoort – Spakenburg v.v.

Klokslag 09.30 uur kwam de fietsboot "van Elk” naar zijn ligplaats aan de Grote Koppel aanvaren.

Van de aangemelde leden, stonden de meeste al op de kade te wachten.

De evenementen-commissie had deze keer de connecties in De Bilt aangesproken, wat mocht resulteren in een prachtige zonovergoten vaardag.

Om 10.00 uur werden de trossen los gemaakt en voeren we naar de eerste brug.

Daarna volgden er nog 3 bruggen, waar we op een bepaalde tijd aanwezig moesten zijn.

Zo niet… dan mag je een tijdje voor de brug blijven wachten, totdat deze weer bediend gaat worden.

Zoals gebruikelijk, had penningmeester Gijs Zwaan zich weer tactisch geïnstalleerd aan de kop van de tafel, zodat hij eenieder in de gaten kon houden. Niet betalen is er dan niet bij.

Afbeelding invoegen

De bemanning had gezorgd voor een lekkere kop koffie en thee en het bestuur zorgde voor een stroopwafel erbij.

Afbeelding invoegen

Met een totaal van zo’n 25 personen vertrokken wij richting Spakenburg.

Door het prachtige weer, gingen de meeste gasten naar het bovendek.

Zelfs Gerard Bolder werd met rolstoel en al naar boven geholpen, zodat hij een prachtig uitzicht had vanaf de kop van de boot.

Onderweg was er genoeg te zien aan weide- en watervogels.

Veel kieviten… waterkippen… zwanen… reigers…eenden met jongen… enz. enz.

Afbeelding invoegen       Afbeelding invoegen

Henk Bolder had weer een kwisje in elkaar gezet voor allemaal.

Deze keer moesten we woorden raden aan de hand van tekeningen en letters.

Achteraf bleek deze opdracht niet al te moeilijk… de meesten onder ons wisten de raadsels wel op te lossen.

Verder zat er een kaartje aan het vel papier met rebussen geniet.

Daar moest je je naam op vermelden en inleveren bij Henk.

Gedurende de heenreis werden alle deelnemers verrast met een heerlijk wit bolletje met kaas.

Vlak voordat we het Eemmeer opvoeren kregen we nog een broodje met gerookte zalm.

De zalm was gerookt door Theo Hartog.

Afbeelding invoegen

Gijs Zwaan had bij de havenmeester kunnen regelen, dat de boot in de binnenhaven mocht aanleggen… dat scheelde een heel stuk lopen naar de markt toe.

Nadat de kapitein de boot zeer vakkundig had aangemeerd, werden we verwelkomt door Theo en Alie Hartog.

Degene welke de grote reünie in Roosendaal bezocht hebben, weten ondertussen, dat Theo ernstig ziek is.

Des te groter de verrassing, dat hij aanwezig was in de haven.

Er was ook een fotograve aanwezig van de plaatselijke krant, welke onze groep bij aankomst op de foto wilde vastleggen.

Alie Hartog maakte eveneens foto’s van de groep… en ja… dan wil Chris de Gier ook niet achterblijven.

En dat was nog niet alles… Gijs had met de directie van het verzorgingstehuis geregeld, dat er een busje aanwezig was, welke degene die moeilijk ter been zijn, naar het marktplein bracht.

De chauffeur zorgde uiteraard ook weer voor retour-transport.

We moesten ons uiterlijk om tot 14.30 uur weer melden op de boot voor de afvaart.

Afbeelding invoegen

Min of meer gebruikelijk, gaan de meesten onder ons rechtstreeks naar de "viswinkel” van de Graaf, om daar een haring… lekkerbekje of kibbeling te bestellen.

Daarna wordt een terrasje opgezocht en een verkoelend drankje genomen.

Met deze weersomstandigheden was dat helemaal niet zo’n slecht idee.

Nadat alle deelnemers weer aan boord waren, wende de kapitein het schip in de haven en vertrokken wij weer richting Amersfoort.

Voor de goede orde, waren wij echter iets te laat vertrokken, waardoor we onderweg wat langer moesten wachten, voordat de bruggen bediend werden.

In overleg met de bemanning kwamen we tot de conclusie, dat we volgend jaar een half uurtje eerder moeten vertrekken vanuit Amersfoort, zodat we ook een half uur eerder uit Spakenburg kunnen afvaren.

Dan is alles beter op elkaar afgestemd v.w.b. het bedienen van de bruggen.

Toen we weer een eindje op de Eem hadden teruggevaren, werden wij (zoals eerdere jaren…) verrast met een glaasje "Schippers kruidenbitter”.

Er moet gezegd worden, dat dit gebaar erg gewaardeerd werd en er gretig gebruik van werd gemaakt.

Afbeelding invoegen

Henk Bolder had de ingeleverde kwis met rebussen nagekeken.

Uit de vele goede oplossingen werden door voorzitter Louis van der Linden 3 prijswinnaars getrokken…  Deze kregen een leuke prijs in de vorm van een doos eieren, krentenbrood en roomboter of een samenstelling daarvan.

Uit de kaarten met ingevulde namen, werden door verschillende mensen een tiental kaartjes getrokken.

Deze kaartjes werden op tafel gelegd voorzien van prijzen, zoals hierboven omschreven bij de oplossing van de rebussen.

Henk heeft weer vele deelnemers (en bemanningsleden) blij gemaakt met deze prijzen.

Vlak voordat we onze eindbestemming in de haven weer naderde, bedankte Willem Vermeer de kapitein en zijn bemanning voor de behouden vaart en de verzorging van deze dag.

Als blijk van waardering voor de goede zorgen overhandigde hij de bemanningsleden allemaal een cap met de tekst "Commandovereniging Midden-Nederland” en een vaantje van onze vereniging.

Iets over 18.00 uur arriveerden we weer in de haven bij de aanlegsteiger.

De persoonlijke spullen en de prijzen werden bij elkaar gezocht.

Er werd afscheid genomen van elkaar en de bemanning.

We mogen en kunnen terugzien op een zeer geslaagd evenement… maar ja… wat wil je met zo’n heerlijk zonnetje en temperaturen!